Harry Potter Serisi Hakkında Bilinmeyenler: Part 1


 
Büyük bir Harry Potter hayranı olarak bu seriyle ilgili bir yazı yazmak istedim. Filmlere ve özellikle kitaplara olan sevgimi anlatmaktansa herkesin (Harry Potter hayranı olsun ya da olmasın) okumak isteyeceği bir şey hazırlamak istedim. Bunun en iyi yolu ise Harry Potter ile ilgili bilinmeyenleri anlatmak olduğunu düşündüm. Fakat bilinmeyenler çok fazla olduğu için bunu bölümlere ayırarak hazırlayacağım. Umarım hoşunuza gider...

Not: Bilgiler Pottermore sitesinden ve internetten alınmıştır.

1. Hogwarts: Bir Tarih

 

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu, dünyadaki en saygın sihirbazlık okullarından biridir. İskoçya Highlands'de bulunan okul, İngiltere genelinde (İrlanda da dahil olmak üzere) 11 yaşından itibaren öğrencilerini kabul eder. Uzun yıllar önce dört kurucu tarafından kurulan Hogwarts, dört binadan oluşur: Gryffindor, Hufflepuff, Slytherin ve Ravenclaw. Genç sihirbazlar, Hogwarts'a geldiklerinde yüksek kuleleri olan muazzam bir kale, büyük bir göl ve geniş bir ormanla ve Muggle gözlerinden korunan bir okulla karşılaşırlar. Aslında, bir Muggle Hogwarts'ın yakınından geçecek olursa, tek görecekleri şey yıkık bir kale ve bir tehlike uyarısıdır. Üstelik telefonları da çalışmaz - görünüşe göre Muggle cihazları yüksek seviyede büyüye dayanamıyor.

2. Harry Testralleri Neden Görebiliyor?


 Harry beşinci yılına kadar testralleri göremiyordu. Testral nedir diye sorarsanız, bunlar hayatında ölüm görmeyen hiç kimseye gözükmeyen büyülü hayvanlar. Harry'nin testralleri görememesinin sebebi ise Cedric Digory'nin ölümüyle henüz karşılaşmamış olmasıydı. Çünkü Cedric'in ölümü Harry'nin ilk şahit olduğu ölümdü. Annesi öldüğünde daha beşikte olduğu için Harry'nin bunu hatırlaması tabi ki mümkün değildi. 

3. Hagrid Ölmemeli!


Rowling Hagrid'i öldürmeyi hiçbir zaman düşünmedi, hatta çok fazla imkan olmasına rağmen. Çünkü, Harry'nin ölü bedenini ormandan taşıyan kişinin her zaman Hagrid olmasını planlıyordu. Bunun sebebi ise; Harry'i bebekken dünyaya taşıyan ilk kişi Hagriddi ve onu dünyadan giderken taşıyan kişi de Hagrid olmalıydı. 

4. Sonradan Düşünülmüş Tren

 

Hogwarts Express var olmadan önce öğrenciler okula "hayallerini yakalayacakları herhangi bir biçimde" gidiyorlardı. Muggle icatlarına ilgi duyan büyü Bakanı Ottaline Gambol sonunda bir tren önerdi.

5. Hogwarts Savaşı

"Büyük Salonun büyülü tavanı karanlıktı ve yıldızlarla süslenmişti ve altındaki dört uzun bina masası seyahat pelerinli ve farklı kıyafetli öğrencilerle doluydu. Şurada ve burada, okuldaki hayaletlerin inci beyazı figürleri parlıyordu. Yaşayan ve ölü olan her göz, salonun tepesindeki yükseltilmiş platformdan konuşan Profesör McGonagall'a yönelmişti. Arkasında Kentaurlar (insan başlı at), Firenze ve savaşa geldikleri Zümrüdüanka Yoldaşlığı üyeleri de dahil olmak üzere kalan öğretmenler duruyordu. 
"... Tahliye, Bay Filch ve Bayan Pomfrey tarafından denetlenecek, sınıf başkanları ise sözü verdiğimde binalarınızı organize edeceksiniz ve eşyalarınızı düzenli biçimde tahliye noktasına götüreceksiniz" dedi.
Öğrencilerin birçoğu taşlaşmış görünüyordu. Bununla birlikte, Harry duvarın kenarından geçerken, Ron ve Hermione'yi Gryffindor masasında aradı ve o sırada Ernie Macmillan Hufflepuff masasında ayağa kalkarak "Peki, burada kalıp savaşmak istersek ?" diye bağırdı. Sessiz bir alkışlama oldu.

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

6. Seçmen Şapka'nın İlk Şarkısı

 

Bu şapka, dersiniz, çirkin mi çirkin! 
Ama öyle hemen karar vermeyin. 
Toz olurum varsa benden güzeli, 
Eşsizim kendimi bildim bileli.
Ne kasket dinlerim ne de silindir, 
Şampiyonluk kaçmaz, hep bana gelir. 
Hogwarts okulunda Seçmen Şapka'yım, 
Her gün, her ay, her yıl başka başkayım. 
Karşımda şöyle bir ürperin biraz 
Dünyada hiçbir şey gözümden kaçmaz.
Eğer geçirirsen beni başına 
Gideceğin yen söylerim sana. 
Seni Gryffindor'a yollarım belki, 
Zamanla olursun aslanın teki, 
Yiğittir orada kalan çocuklar, 
Hepsinin yüreği, nah, mangal kadar.
Belki de düşersin Hufflepuff'a 
Haksızlığı hemen kaldırıp rafa 
Adalet uğruna savaş verirsin 
Her yere mutluluk götürmek için. 
Ravenclaw kısmetin belki, 
Oradakilerin hiç çıkmaz sesi, 
Mantıktır onlarca önemli olan, 
Öyle kurtulurlar tüm sorunlardan. 
Düşersin belki de Slytherin'e sen, 
Bir başkadır sanki oraya giden, 
Amaçları için neler yapmazlar 
Açıklasam bitmez sabaha kadar. 
Giy kafana beni! Çekinme sakın! 
Birinci koşul bu: Korkmayacaksın! 
Hiç kimseye gelmez kötülük benden, 
Şapkalar içinde en uysalım ben.

Harry Potter ve Felsefe Taşı

7. I open at the close...


 Harry Potter serisi ilk olarak 1998 de yayınlandı. Bu yıl, son kitapta Hogwarts savaşının olduğu yıldı. Yani Rowling, başlattığı zaman bitirdi her şeyi, "I open at the close..."

8. Fred'in Acısı


 Rowling bir röportajında demiştir ki; Fred Weasley onun favori karakterlerinden birisiydi ve Fred'in ölüm sahnesini yazarken ağlamıştır.

9. Tom Felton Acıkmış


Harry Potter ve Azkaban Tutsağı filmi çekilirken Draco Malfoy'u oynayan Tom Felton'un cübbesinin cepleri dikilmiştir çünkü sete sürekli yemek kaçırıp geliyormuş. 

10. Expecto Patronum


Expecto Patronum büyüsü Latince "Koruyucumu bekliyorum" demektir.

11. Snape Neville'i Neden Sevmiyor?


Snape Neville'den çok fazla nefret ediyordu çünkü Neville, Harry yerine 'Seçilmiş Kişi' olabilirdi ve bu Voldemort'un Lilly Potter'ı öldürmeyeceği anlamına geliyordu. Lilly yaşayabilirdi...

12. Seçmen Şapka'nın Gerçekleri

 

Hogwarts binalarına seçilirken, bazı öğrenciler Seçmen Şapka'nın kafasını karıştırmıştır ve bu da bir Hatshall oluşturmuştur. Bu olay, Seçmen Şapka öğrencileri binalara seçmek için 5 dakikadan fazla zaman harcadığında ortaya çıkar. Neredeyse-Hatshall olanlar ise Hermione Granger (neredeyse bir Ravenclaw) ve Neville Longbottomdır (neredeyse Hufflepuff). Ayrıca Minerva McGonagall, gerçek bir Hatshalldir çünkü Seçmen Şapka onu Gryffindor veya Ravenclaw'a koyma konusunda kararsız kalmıştır.

13. Ev Ödevi


Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'nın yönetmeni Daniel (Harry), Rupert (Ron) ve Emma'ya (Hermonie) ödev vermiştir. Oynadıkları karakterler hakkında bir essay yazmaları istenmiştir. Daniel 1 sayfalık bir essay yazmış, Emma detaylı ve özenle hazırlanmış 11 sayfalık bir essay yazmış ve Rupert hiç bir şey yazmamıştır. Rupert'ın savunması ise "Ron'un yapacağı şeyi yapıp hiç bir şey yazmadım" demiştir. 

14. Bebek Harry ve Harry'nin Oğlu


 Harry Potter ve Felsefe Taşı'nda oynayan bebeğin aslında Harry Potter'ın son filminde Harry'nin oğlunu oynayan Albus Severus olduğunu biliyor muydunuz? 

15. Kaygan Merdivenler

Gryffindor'un kızlar yurduna giden merdivenler, eğer bir erkek oraya gitmeye çalışırsa hemen kaymaya başlar. Hogwarts: Bir Tarih kitabında da bahsedildiği gibi, Hogwarts kurucuları erkeklerin kızlara göre daha güvenilmez olduğunu düşünmüş olmalı. 

16. Draco ve Fred


Draco Malfoy aslında Fred Weasley'nin cenazesine katıldı ve en arkalara geçerek kimsenin onu görmemesini istedi. Herkesin gittiğini anlayınca yavaşça yaklaştı. Draco aslında gizlice Weasley kardeşlerin çok komik olduğunu düşünüyordu ve içten içe Fred'in ölümündeki sebeplerden birisi olduğu için çok üzgündü. Savaşta yaralanan ve kaybolan herkese karşı bu şekilde hissettiğini, ancak Fred'in cenazesine gitme cesaretini zar zor alabildiğini hissetti. Draco o cenazeye gittiğini kimseye söylemeyecekti ve George aslında Draco'yu ağlarken gördüğünü ve mezar taşına özür dilerken duyduğunu kimseye söylemeyecekti.


Bu sefer ki yazımda bu kadarlık bir "Bilinmeyenler" bölümü paylaştım. Fakat devamı elbet gelecek... Yazdığım diğer yazılardan haberdar olmak için abone olmayı unutmayın 😊


Hazırlayan: Deniz Yapıcı



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Konuşulması Gereken Kişiler: Prenses Diana

Sizi Motive ve Mutlu Edecek Youtube Kanalları