2018 Ankara Kitap Fuarından Aldıklarım


ATO Congresium'da ki kitap fuarına gittim ve az da olsa bir kaç kitap aldım. Fakat fuar aşırı kalabalık olduğu için pek gönlümce gezemedim. Size bir tavsiye, SAKIN HAFTA İÇİ SABAH SAATLERİNDE GİTMEYİN!!! Bütün okullar öğrencilerini hafta içi getirdiği için inanın yürüyecek yer bile yoktu. En iyisi öğleden sonra gitmekmiş meğerse.
Aldığım kitaplardan size kısaca bahsedeceğim. Belki ilginizi çeken bir kaç kitap bulursunuz.

Not: Kitapları tam ne kadara aldığımı bilmediğim için arkalarında yazan fiyatları söyleyeceğim. 

1. Amerikan Tanrıları #1 - Neil Gaiman


Orijinal İsmi: American Gods #1
Yayın Evi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 708
Goodreads Puanı: 4.11
Fiyat: 32 TL
Kitap Arkası: FIRTINA YAKLAŞIYOR...
Gölge üç yıldır hapisteydi ve özgür kalacağı günü sabırla bekliyordu. Tek istediği eşi Laura'yla birlikte olup her şeye baştan başlamaktı. Ancak serbest bırakılmasından yalnızca birkaç gün önce aldığı haber, Gölge'nin değişmeye başlayan hayatını tepetaklak edecekti.
Hapisten çıkan Gölge, eve dönüş yolunda karşılaştığı ve adının Bay Çarşamba olduğunu söyleyen esrarengiz bir adamın iş teklifini kabul ederek sadece kendi geleceğini değil, Amerika'nın geleceğini de değiştirmek üzereydi.
Bay Çarşamba'nın korumalığını, şoförlüğünü ve getir götür işlerini yapmak Gölge'nin beklediğinden daha zor, daha gizemli ve daha tehlikeliydi. Amerika'yı arabayla kat etmek, karanlık ve korkutucu yollara girip çıkmak, kaderinin kesiştiğini bilmediği sıradışı kişilerle tanışmak, Gölge'nin hayatının parçasıydı artık. Ve bu yolculuk, bilinenden daha gerçek olan efsanelerin, düşlerin, mitlerin ve sırların açığa çıkmasının yanı sıra Amerika'nın ruhuna kasteden büyük savaşın da bir hazırlığıydı.


Bu kitabın övgüsünü bir çok kitap severden duydum. Fuara giderken kitabı almak aklımda olmasa da görünce alayım dedim. Hatta ikinci kitabını da aldım. Goodreads puanı da hiç fena değil, hatta o kadar meşhur olmuş ki kitap bir çok kitapevinde kalmamış bile. Henüz kitap hakkında bir bilgim olmadığı için arkasını okuduğum kadarıyla Amerikan mafyası ve biraz da fantastik ögelerin dahil olduğu bir roman. Fakat bu kitabı daha okumadan bir çok kişiye önerebilirim çünkü  5 tane de ödül almış bir roman kendisi. Milletin bir bildiği vardır herhalde... Sanırım dizisini bile çekmeye başlamışlar. Kitabı okuduktan sonra belki dizisini izleyip yorumumu paylaşabilirim.

2. Vadinin Hükümdarı: Bir Amerikan Tanrıları Öyküsü #2 - Neil Gaiman

 

Orijinal İsmi: Monarch of the Glen
Yayın Evi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 79
Goodreads Puanı: 3.87
Fiyat: 9 TL

Kitap Arkası: BİZLER İNSANIZ, ONLAR İSE CANAVAR!
Amerikan Tanrıları'ndaki olaylar çözüme kavuşalı ve Gölge, Amerika'yı terk edeli neredeyse iki yıl olmuştur. Artık alıştığı üzere uykuları huzursuz edici kabuslarla bölünür ve geceler giderek daha tehlikeli olmaya başlar. Yaşadıklarının etkisini atlatamamış olmasından dolayı eve dönüp dönmemeyi pek de umursamaz.
Gökyüzünün soluk beyaz ve ulaşılmaz olduğu İskoçya'nın tepelerinde görkemli ve şatafatlı bir buluşma olmak üzeredir ve vadinin tam ortasındaki görkemli eve Gölge de davet edilir, yine gizemli bir adam tarafından. Canavarlarla insanlar arasında binlerce yıldır süren bir çatışmanın içinde artık o da vardır.

Amerikan Tanrıları'nın ikinci kitabı. Birinci kitap kadar olmasa da bu kitabında bir tane ödülü var. Fakat Goodreads puanına bakınca ikinci kitabın çokta sevilmediğini görüyoruz. Düşük puan alma sebebi herhalde birinci kitapla kıyaslama yapılması, yoksa kitap ödül alamazdı bence. İlginç olan ise birinci kitabın 708 sayfa olup ikinci kitabın 79 sayfa olması. Yazar pek uğraşmak istememiş sanırım.

3. Hücre 7 - Kerry Drewery


Orijinal İsmi: Cell 7 Trilogy #1
Yayın Evi: Destek Yayınları
Sayfa Sayısı: 391
Goodreads Puanı: 3.76
Fiyat: 25 TL

Kitap Arkası: Kimin suçlu kimin suçsuz olduğuna karar vermek sizin elinizde olsaydı...
Peki ya elinizdeki televizyon kumandasından suçlunun cezasının ne olacağına karar verebiliyor olsaydınız...
Ölüm Adalettir programına hoşgeldiniz. Bu programda seyirci hakim koltuğunda oturuyor ve günbegün olayları takip ederek suçlunun kaderine karar veriyor. 
Fakat ilk kez suçlu genç bir kız. On altı yaşındaki Martha herkesin sevdiği bir hayırseverin cesedi başında elinde bir silahla bulunuyor. Şimdi halk Martha bu cinayeti işledi mi işlemedi mi ona karar vermek zorunda. Martha suçu kabul ediyor. Ama gerçekten tetiği o mu çekti? Yoksa gerçek bazen sadece televizyonda gördüklerimizden ibaret değil mi?


Kitabın gerçekten farklı ve orijinal bir kurgusu var. Polisiye tarzında bir roman. Benim sevdiğim ve okumaktan keyif aldığım bir tarz olduğu için annem bu kitabı almış bana fuardan. Kurgusu her ne kadar güçlü gözükse de Goodreads'den aldığı puan beni düşündürmedi değil...

4. Tiffany'de Kahvaltı - Truman Capote

 

Orijinal İsmi: Breakfast at Tiffany's
Yayın Evi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 125
Goodreads Puanı: 3.9
Fiyat: 12 TL

Kitap Arkası: 1940'lı yılların New York'unda hareketli cemiyet hayatı öğleden sonra barlarda içilen martinilerle başlar, Tiffany'de edilen şampanyalı kahvaltılarla son bulurdu. Bu renkli hayatın ilginç simalarından Holly Golightly, küçük dairesinde erkek arkadaşları için verdiği ev partileriyle dikkat çekiyordu.
Görünüşte eğlenceli ama yüzeysel bir hayat süren Holly'nin yaşamı çözülmeyi bekleyen sırlarla doluydu. Genç bir yazar adayı ise bu sırları çözmek için çoktan yola çıkmışı bile...

Bu kitabı sırf Audrey Hepburn için aldım. Marilyn Monroe ve Audrey Hepburn hayatlarını hep merak ettiğim iki muhteşem kadın oldu. Hepburn'ün oynadığı filmin romanını ise almadan duramazdım.

5. Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın ? - Jeanette Winterson

 

Orijinal İsmi: Why be happy when you could be normal?
Yayın Evi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 215
Goodreads Puanı: 3.95
Fiyat: 18 TL

Kitap Arkası: Doğar doğmaz evlatlık verildiği aşırı muhafazakar ailede, onda derin yaralar bırakmış sevgisiz bir annenin gölgesinde geçen çetin çocukluğundan bugüne uzanan, kendini yaratma hikayesini anlatıyor Winterson. Deliliğin sınırlarında gezen, genç yaşta gizli gizli okuduğu kitaplardan kurduğu köprülerle dışarıdaki dünyayı keşfeden ve özgürleşen bir kadının itiraflarla dolu, cesur, bir o kadar da şiirsel bir iyileşme hikayesi bu.
Tem amacı sevgi ve mutluluğu keşfetmek olan bir hayatın sansürsüz bir biçimde anlatıldığı, mahrem öğelerle bezeli bu eserde Winterson, bir yandan büyümenin sancılarıyla mücadele ederken, diğer yandan kökleriyle hesaplaşıyor. Can yakıcı hayat hikayesini, içinden taşan duyguların tüm çıplaklığıyla aktarırken mizahı elden bırakmayarak; gerektiğinde hayatın hainliklerine "nanik" yapmayı da ihmal etmiyor. 

Bu kitabı annemin tavsiyesiyle aldım. Kendisi klasikler arasındaymış ama daha önce duymamıştım. İlk olarak kitabın ismi bana biraz itici geldi doğrusu. İnsan neden mutlu olmayı başka bir şeye tercih etsin ki? Fakat normal olmayı daha çok isteyen insanlar varmış, çünkü bu düşünceye göre mutluluk gelip geçici bir şey. Ama yine de bu dünya da farklı olmak/ anormal olmak, normal biri olmaktan daha cazip geliyor bana. O yüzden blog sayfamda bir anket başlattım. Mutlu olmak mı, normal olmak mı? Sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum.
Kitabın konusuna gelecek olursak, cidden dokunaklı bir hikaye. Hayatın zor şartlarından geçen bir kızın öyküsü, yani yazarın kendi öyküsü. Belki de bu yüzden yazar normal olmayı mutlu olmaya tercih ediyor. Ama asıl zor zamanlar geçiren insanlar bilmez mi mutluluğun kıymetini ? Neyse, okuyup göreceğim altındaki sebebi.

6. On Küçük Zenci - Agatha Christie

 

Orijinal ismi: Ten Little Niggers
Yayın Evi: Altın Kitaplar Yayınevi
Sayfa Sayısı: 191
Goodreads Puanı: 4.24
Fiyat: 17 TL

Kitap Arkası: Her birinin gizledikleri ve korktukları sırları olan on kişi, Zenci Adası'ndaki ıssız bir malikaneye davet edilirler. Ancak malikaneye giden grubu bir sürpriz beklemektedir, ev sahibi ortalarda yoktur.
Geçmişlerindeki karanlık sırlardan başka hiçbir şeyleri olmayan bu insanlar adada mahsur kalmışlardır. 
Konuklar bir süre sonra gizledikleri sırları birbirlerine anlatırlar. Ve teker teker ölmeye başlarlar...


Bu kitabın ismini Avrupa Yakası izlerken duydum. Bir bakayım dedim hangi kitaptan bahsediyorlar diye. Konusunu okuyunca da ilgimi çektiği için almak istedim. Zaten Agatha Christie deyince kötü kurgudan bahsetmek pek mümkün olmaz. Yalnız, korku romanlarından hoşlanmayanlara pek tavsiye edeceğim bir kitap değil.

7. Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisi: Bölüşüm, Birikim ve Büyüme - Erinç Yeldan

 
Yayın Evi: İletişim Yayınları
Sayfa Sayısı: 193
Goodreads Puanı: 4.0
Fiyat: 22 TL

Kitap Arkası: Türkiye ekonomisi son otuz yıl boyunca sürekli bir kriz süreci içinde yaşamakta ve 1990´lardan itibaren `istikrarsızlık-kriz-büyüme-istikrarsızlık`sarmalında bir kısır döngü içinde itilmiş görülmektedir. Türk iktisat yazınında yapılan tartışmalar krizin ana nedenini genellikle sadece bir `kamu maliyesi` sorunu olarak görmekte ve krizi doğrudan doğruya kamu ekonomisinin `büyüklüğüne` ve `beceriksizliğine` bağlanmaktadır. ancak bu tür açıklamalar krizin tarihsel gelişimini Türk sosyo-ekonomik yaşamından tamamen soyutlayarak, sanki tek başına, kendiliğinden oluşan bir süreç olarak değerlendirmekte; krizin ardında yatan toplumsal bölüşüm ilişkilerini, bu ilişkilerin yarattığı sermaye birikimi ve sınıfsal çatışmaları göz ardı etmektedir. Böylece kriz olgusu tarihsel gerçekliğinden tamamen soyutlanmakta ve nihai göstergelerin düz yazı ile anlatımından öteye gidememektedir. 
Elinizdeki bu çalışma, Türkiye ekonomisinde gözlenen istikrarsızlık ve kriz olgusunu veri olarak almak yerine, `niçin?` ve `kim için?` sorularını sormayı amaçlıyor. Bu çalışma boyunca kriz süreci toplumsal sınıfların çıkar çatışmalarını gözeten bir bölüşüm perspektifine dayandırılmakta ve gerek kamu kesiminin finansman krizi, gerekse dışa açılım sürecindeki dengesizlikler, aslında ulusal ekonomide iktisadi artığın yaratılması ve yeniden dağıtılmasına yönelik dolaylı ya da doğrudan mekanizmaların doğal bir sonucu olarak algılanmaktadır. Türkiye gibi kapitalistleşme sürecine çarpık, denetimsiz ve eksik rekabetçi piyasa koşullarında eklemlenen çevre (peripheral) ekonomilerinde piyasa güçlerine dayalı istikrar arayışları ise giderek kırılgan bir yapı yaratmakta ve özü itibariyle yeni krizlerin yapısal koşullarını oluşturmaktadır.


Bir iktisat öğrencisi olarak Hoca'mın kitabını almadan fuardan ayrılmak istemedim. Oldukça teorik olan bu kitap ekonomi sevmeyen insanların pek ilgisini çekmeyebilir fakat gerçekten iyi bir elden çıkmış ekonomi ve aynı zamanda Türkiye tarihi kitabı bulmak zor olduğu için, bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum. Tablolar ve sayılar arasında boğulmak istemiyorsanız da kitabı roman gibi okumaya çalışın. Özellikle iktisat alanında çalışan öğrenciler için bu kitap bir ders kitabı niteliğinde olacaktır.


Goodreads sayfama buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hazırlayan: Deniz Yapıcı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Konuşulması Gereken Kişiler: Prenses Diana

Harry Potter Serisi Hakkında Bilinmeyenler: Part 1

Sizi Motive ve Mutlu Edecek Youtube Kanalları